10 mei

Mozaïeken

Mozaïek is een kunstvorm waarbij een afbeelding wordt gemaakt met behulp van een heleboel gekleurde steentjes. Op grotere schaal valt er ook een mozaïek te maken met behulp van tegels in verschillende kleuren. Lees hier meer over deze oeroude en nog steeds populaire decoratietechniek.

Zelf decoreren met mozaïek of posters met mozaïek

Om te beginnen: ook jij kunt thuis een mozaïek maken. Dit is leuk om met kinderen te doen, maar het is ook voor de serieuzere amateurkunstenaar een interessant project. Het is bovendien erg eenvoudig: je hebt alleen een stevige ondergrond, tegellijm en veel in stukken gebroken oude tegeltjes nodig. Klinkt dit toch als te veel werk? Dan is er een simpele oplossing: een poster van een mozaïek kopen bij nl.bgastore.be of een vergelijkbare decoratiewebsite. Zo’n mozaïekposter heeft alle kracht en uitstraling van een echte betegelde muur, maar is goedkoper, lichter en bovendien makkelijk te vervangen door een nieuw kunstwerk wanneer je er op uitgekeken bent.

Mozaïeken uit de Oudheid

Er zijn veel mozaïeken bewaard gebleven uit de Griekse en Romeinse tijd. Omdat tegels zo hard en onverslijtbaar zijn is dit bij uitstek één van de kunstvormen die uit de Oudheid bewaard zijn gebleven. De rijke Romeinen gebruikten mozaïeken om hun villa’s en paleizen mee te versieren. De voorstellingen die we terug hebben gevonden tonen vaak planten, dieren en goden, maar er werden ook portretten van levende personen gemaakt. Later werd de Romeinse mozaïektraditie overgenomen door de christelijke Byzantijnen en middeleeuwse kunstenaars van West-Europa. In veel kathedralen uit deze tijd vallen nog steeds prachtige mozaïeken te bewonderen. Ook in de Renaissance werd deze oude kunstvorm tijdelijk weer populair en werd onder andere gebruikt om vloeren, wanden en straten mee in te leggen.

Mozaïeken met grote tegels

Je kunt ook enorme mozaïeken maken met verschillende (hele) tegels, die al dan niet hetzelfde formaat hebben. Dit type mozaïeken vinden we ook terug in andere tradities. In Islamitisch Spanje en Marokko werden tegels met verschillende kleuren gebruikt in paleizen en moskeeën. De prachtige gebouwen in Oezbekistan die dateren uit de tijd van de veroveraar Timoer Lenk zijn ook ingelegd met prachtig tegelwerk dat soms spreuken uitspelt. Ook in de moderne tijd is zulk decoratief tegelwerk nog populair. De wereldberoemde Catalaanse architect Antoni Gaudí gebruikte bijvoorbeeld een bonte tegelversiering om zijn unieke art nouveau woningen en gebouwen te decoreren.

Modern gebruik van mozaïek

Mozaïek en decoratief tegelwerk wordt steeds vaker toegepast in de bouw. Aan de buitenkant van nieuwbouw, met simpele bakstenen of binnen woningen met decoratieve wanden van steenblokjes en kleine vierkante tegeltjes. In sauna’s en in badkamers worden soms mozaïeken met sprankelende kleuren (waarin ook metaaltinten en parelmoer verwerkt zijn) gebruikt om een unieke atmosfeer te creëren. De associatie met een Romeins badhuis komt daarbij zeker van pas.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *