27 okt

Rubens

Peter Paul Rubens (1577-1640) was een toonaangevende Vlaamse kunstschilder. Zijn werk ademt een barokke stijl. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn schilderijen waarop voluptueuze dames staan afgebeeld. Daarnaast heeft Rubens vele gedetailleerde kunstwerken gecreëerd die legendarische en alledaagse thema’s weergeven. Behalve kunstschilder was hij bovendien diplomaat en ontwerper.

Dames die wel een taart lusten

Gedurende de protestantse onderdrukking door de Spaanse Hertog van Alva, ontvluchtte Rubens samen met zijn ouders de stad Antwerpen, waar hij opgegroeid was. Zijn opvoeding werd voortgezet in Keulen. Later keerde hij terug naar Antwerpen om er een kunstopleiding te volgen. Hij tekende veel en maakte zijn eerste schilderijen, waarop onder andere dames staan afgebeeld die een taartje te veel gesnoept hebben. Zelf zin in gebak? Bestel op https://www.jeeigentaart.nl/ jouw favoriete taart.

Roem en rijkdom: Rubens neemt zijn stuk van de taart

Rubens maakte vervolgens reizen naar Italië, Spanje en Oostenrijk. Niet alleen als schilder, maar ook als diplomaat. Zijn opvoeding en afkomst hadden hem in staat gesteld om contacten te onderhouden met diverse koningshuizen. In Oostenrijk kreeg hij een aanstelling als hofschilder bij de aartshertog. Bovendien kreeg hij verschillende andere opdrachten. Rubens werd al gauw rijk van zijn schilderijen, wat niet gebruikelijk was voor kunstenaars uit die periode. Hij startte een atelier waar hij talloze leerlingen instrueerde over de beginselen der kunst.

Kunstwerken

Rubens werd niet alleen als een groot meester beschouwd vanwege de kwaliteit van zijn werk. Ook zijn veelzijdigheid was ongekend. De schilder maakte portretten van edellieden en vorsten en schilderde zowel landelijke als huiselijke taferelen. Tevens wist hij prachtige mythologische en religieuze voorstellingen af te beelden.

Een paar van zijn bekendste werken zijn:

  • De vereniging van Aarde en Water, een mythisch tafereel;
  • Een portret van vorstin Anna van Oostenrijk;
  • De kindermoord te Bethlehem, een religieus schilderij;
  • De Liefdestuin, een allegorische voorstelling van een burlesk festival;
  • De drie gratiën, met de mollige, naakte vrouwen die Rubens zijn reputatie bezorgden;
  • De Kruisafneming, een Bijbels drieluik.

Vele notabelen wilden maar al te graag hun woningen verfraaien met een schilderij van Rubens. Een Rubens in huis getuigde namelijk van goede smaak. En door een Bijbelse allegorie te bestellen konden de Katholieke vorsten hun vroomheid etaleren. In die zin was Rubens een slimme schilder met een goede neus voor duiten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *