22 sep

Lichtkunstfestival GLOW

Lichtkunst, ook wel light art genoemd, is één van de vele verschijningsvormen van kunst met digitale media. Met lichtkunst kan het zijn dat de lichten een toevoeging zijn op een ander kunstobject, een alledaags voorwerp of een gebouw dat de hoofdrol speelt.

De lichten zorgen in dit geval voor extra aandacht op een bepaalde plek of een bepaald onderdeel. De lichten kunnen echter ook het kunstwerk op zichzelf zijn. Denk in dat geval aan lasershows, bewegende lichtinstallaties of verlichting waarbij de toeschouwer invloed kan uitoefenen en dus onderdeel van het kunstwerk wordt. Lichtkunst is zoals je zult begrijpen een kostbare aangelegenheid, en het is dan ook niet ondenkbaar dat de kunstenaars regelmatig een lening van Qeld nodig hebben gehad.

Het jaarlijks terugkerende lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven is één van de drukst bezochte lichtkunstfestivals. Dit komt onder andere omdat het een gratis evenement betreft, evenals het hoge niveau van de installaties die ontworpen worden door kunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtkunstenaars maken gebruik van alle denkbare nieuwe mediatechnologieën. Denk hierbij aan sensoren, computers, projectietechnieken en animaties. GLOW werd in 2006 voor het eerst georganiseerd en is sindsdien een ware trekpleister voor jong en oud. Eén van de meest verbluffende installaties was van de hand van het Italiaanse bedrijf Luminarie De Cagna. Zij bouwden in 2010 een complete kathedraal door de Demer, volledig bestaande uit lichtjes.

Het concept van GLOW is dat het een openluchttentoonstelling is, waarbij een route is uitgestippeld zigzaggend door de binnenstad van Eindhoven. Bezoekers leggen de route te voet af waarbij ze langs diverse prominente gebouwen en locaties komen, die op een spectaculaire manier worden verlicht. Het resultaat verandert de stad een week lang in een toverachtige en fantasierijke plek. Soms kan het zelfs een beetje buitenaards aanvoelen. Mocht je nog nooit een bezoekje hebben gebracht aan GLOW, dan raden we je zeker aan dit spektakel eens te gaan aanschouwen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *