23 sep

Technieken voor acrylverf

Werk je wel eens met acrylverf? Met deze verf, die je met water kunt verdunnen en die zeer snel droogt, kun je prachtige schilderijen maken. Maar juist omdat hij snel droogt heb je niet de tijd om acrylverf subtiel te mengen en mooie kleurovergangen te creëren. Er zijn echter interessante en bijzondere bewerkingen met acrylverf mogelijk, welke bij veel amateurschilders niet bekend zijn. Waarom probeer je deze de volgende keer dat je weer die creatieve kriebels krijgt niet eens uit? Of je nu op linnen schildert, je muur onder kloddert of mooie randen voor Ronde Spiegels maakt, met deze tips ontdek je diverse nieuwe mogelijkheden.

Nat-in-nat

Deze methode zul je waarschijnlijk al wel gebruiken, zonder dat je de naam kent. Terwijl de eerste laag verf nog nat is, ga je hier met een andere kleur doorheen. Dit veroorzaakt deels een menging van de eerste kleur, en deels een vervanging. Je kan zelfs een effect krijgen dat aan digitale kunst doet denken, op de computer gemaakte schilderijen dus.

Nat-op-droog

Met deze schildertechniek breng je een laag verf aan op een droge basislaag. De tweede laag kan dekkend zijn, gedeeltelijk dekkend, of je krijgt een interessant effect waarbij de eerste kleur op bepaalde plekjes onder de tweede uitkomt.

Met vertragend gel medium

Wil je net zo’n mooie en vloeiende overgangen maken als met olieverf? Sommige gel mediums verlengen de droogtijd van acrylverf, waardoor je zeer verfijnde kleurmengsels kunt maken.

Sjabloneren

Wil je een herhalend patroon terug laten komen? Snijd dan met een scherp mesje een vorm uit een stuk kunststof of karton en stempel de verf door het gat met een sponsje of een tamponneerkwast.

Spatten en druipers

Vergeet subtiel werken. Neem een tandenborstel of een zware kwast vol met verf en spetter het doek onder de verf spetters. Of breng een overdaad aan natte verf aan op het schildersdoek en creëer een druipend spoor van kleuren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *