Hans Holbein de Jonge was een Duitse schilder uit de Renaissance. Hij is bekend geworden met portretten van zakenmensen en andere bekende personen uit zijn tijd. In zijn schilderijen vinden we veel symboliek. Ook zijn ze bijzonder levensecht: de personen op de portretten van Holbein zijn bijvoorbeeld onvergelijkbaar realistisch weergegeven.
Vroege jaren
Hans Holbein de Jonge (1497/1498 – 1543) was inderdaad de zoon van Hans Holbein de Oude, eveneens een bekende kunstschilder. Hij trad al op jonge leeftijd in Basel toe tot het schildersgilde. Daarna zwierf hij jarenlang door Zwitserland, Italië en Frankrijk, waar zijn eerste werken opduiken. Hij schilderde in deze tijd religieuze werken, waarvan De Madonna van Solothurn een voorbeeld is. In dit schilderij zien we al de fascinatie van Holbein voor het realistisch weergeven van personen.
Een aantal werken van Hans Holbein de Jonge is nog steeds verkrijgbaar als poster. Wil jij ook bekende meesterwerken als poster aan de muur hangen? Kijk direct op Dear Sam, waar je prachtige kunstposters en bijbehorende lijsten online kan bestellen.
Portretten
Vanaf het jaar 1520 vestigde Holbein zich in Londen, ondanks dat Basel hem lucratieve opdrachten voor religieuze schilderijen aanbood. Holbein’s interesse was echter aan het veranderen: hij had al portretten geschilderd van Erasmus (een persoonlijke vriend), kooplieden, en koning Hendrik VIII en diens hof.
Holbein raakte in opspraak omdat hij het portret één van de beoogde nieuwe koninginnen van Hendrik – Anna van Kleef – veel te aantrekkelijk zou hebben geschilderd. Toen de koning haar in het echt ontmoette, was dat een grote teleurstelling voor hem, en het huwelijk werd geen succes.
Stijl en symboliek
De details waarmee Holbein zijn portretten schilderde zijn voor de tijd onovertroffen. Gezichten, handen, lichtinval, maar ook de stof van kleding en sieraden zijn bijna fotorealistisch.
Holbein verpakte vaak symboliek in zijn werken. Op het schilderij De Ambassadeurs zien we abstracte schedels en kapotte muziekinstrumenten – een verwijzing naar de dood en een aansporing tot nederigheid.