Notice: register_sidebar werd verkeerd aangeroepen. Geen id ingesteld voor de argumenten array voor de "Sidebar" sidebar. "sidebar-1" als standaard ingesteld. De id naar "sidebar-1" handmatig instellen om deze melding te verbergen en de bestaande inhoud van de sidebar te behouden. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 4.2.0.) in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4782

Notice: De aangeroepen constructiemethode voor WP_Widget in mts_Widget_Tabs is niet meer in gebruik sinds versie 4.3.0. Gebruik in plaats daarvan:
__construct()
. in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4512

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/www/wordpress/wp-content/themes/thunderstruck/functions/widget-recentposts.php on line 353

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/www/wordpress/wp-content/themes/thunderstruck/functions/widget-catposts.php on line 184

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/www/wordpress/wp-content/themes/thunderstruck/functions.php on line 283

Notice: De aangeroepen constructiemethode voor WP_Widget in mts_ad_widget is niet meer in gebruik sinds versie 4.3.0. Gebruik in plaats daarvan:
__construct()
. in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4512

Notice: De aangeroepen constructiemethode voor WP_Widget in mts_ad_300_widget is niet meer in gebruik sinds versie 4.3.0. Gebruik in plaats daarvan:
__construct()
. in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4512

Notice: De aangeroepen constructiemethode voor WP_Widget in mts_pp_Widget is niet meer in gebruik sinds versie 4.3.0. Gebruik in plaats daarvan:
__construct()
. in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4512

Notice: De aangeroepen constructiemethode voor WP_Widget in Facebook_Like_Widget is niet meer in gebruik sinds versie 4.3.0. Gebruik in plaats daarvan:
__construct()
. in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4512

Notice: De aangeroepen constructiemethode voor WP_Widget in mts_subscribe_widget is niet meer in gebruik sinds versie 4.3.0. Gebruik in plaats daarvan:
__construct()
. in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4512

Notice: De aangeroepen constructiemethode voor WP_Widget in Social_Profile_Icons_Widget is niet meer in gebruik sinds versie 4.3.0. Gebruik in plaats daarvan:
__construct()
. in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4512

Notice: De aangeroepen constructiemethode voor WP_Widget in CategoryPosts is niet meer in gebruik sinds versie 4.3.0. Gebruik in plaats daarvan:
__construct()
. in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4512
Mozaïeken
Notice: Undefined index: mts_featured_slider in /home/www/wordpress/wp-content/themes/thunderstruck/functions.php on line 49

Notice: Undefined index: mts_featured_slider in /home/www/wordpress/wp-content/themes/thunderstruck/functions.php on line 70
10 mei

Mozaïeken

Mozaïek is een kunstvorm waarbij een afbeelding wordt gemaakt met behulp van een heleboel gekleurde steentjes. Op grotere schaal valt er ook een mozaïek te maken met behulp van tegels in verschillende kleuren. Lees hier meer over deze oeroude en nog steeds populaire decoratietechniek.

Zelf decoreren met mozaïek of posters met mozaïek

Om te beginnen: ook jij kunt thuis een mozaïek maken. Dit is leuk om met kinderen te doen, maar het is ook voor de serieuzere amateurkunstenaar een interessant project. Het is bovendien erg eenvoudig: je hebt alleen een stevige ondergrond, tegellijm en veel in stukken gebroken oude tegeltjes nodig. Klinkt dit toch als te veel werk? Dan is er een simpele oplossing: een poster van een mozaïek kopen bij nl.bgastore.be of een vergelijkbare decoratiewebsite. Zo’n mozaïekposter heeft alle kracht en uitstraling van een echte betegelde muur, maar is goedkoper, lichter en bovendien makkelijk te vervangen door een nieuw kunstwerk wanneer je er op uitgekeken bent.

Mozaïeken uit de Oudheid

Er zijn veel mozaïeken bewaard gebleven uit de Griekse en Romeinse tijd. Omdat tegels zo hard en onverslijtbaar zijn is dit bij uitstek één van de kunstvormen die uit de Oudheid bewaard zijn gebleven. De rijke Romeinen gebruikten mozaïeken om hun villa’s en paleizen mee te versieren. De voorstellingen die we terug hebben gevonden tonen vaak planten, dieren en goden, maar er werden ook portretten van levende personen gemaakt. Later werd de Romeinse mozaïektraditie overgenomen door de christelijke Byzantijnen en middeleeuwse kunstenaars van West-Europa. In veel kathedralen uit deze tijd vallen nog steeds prachtige mozaïeken te bewonderen. Ook in de Renaissance werd deze oude kunstvorm tijdelijk weer populair en werd onder andere gebruikt om vloeren, wanden en straten mee in te leggen.

Mozaïeken met grote tegels

Je kunt ook enorme mozaïeken maken met verschillende (hele) tegels, die al dan niet hetzelfde formaat hebben. Dit type mozaïeken vinden we ook terug in andere tradities. In Islamitisch Spanje en Marokko werden tegels met verschillende kleuren gebruikt in paleizen en moskeeën. De prachtige gebouwen in Oezbekistan die dateren uit de tijd van de veroveraar Timoer Lenk zijn ook ingelegd met prachtig tegelwerk dat soms spreuken uitspelt. Ook in de moderne tijd is zulk decoratief tegelwerk nog populair. De wereldberoemde Catalaanse architect Antoni Gaudí gebruikte bijvoorbeeld een bonte tegelversiering om zijn unieke art nouveau woningen en gebouwen te decoreren.

Modern gebruik van mozaïek

Mozaïek en decoratief tegelwerk wordt steeds vaker toegepast in de bouw. Aan de buitenkant van nieuwbouw, met simpele bakstenen of binnen woningen met decoratieve wanden van steenblokjes en kleine vierkante tegeltjes. In sauna’s en in badkamers worden soms mozaïeken met sprankelende kleuren (waarin ook metaaltinten en parelmoer verwerkt zijn) gebruikt om een unieke atmosfeer te creëren. De associatie met een Romeins badhuis komt daarbij zeker van pas.


Notice: WP_Query werd aangeroepen met een argument dat verouderd is sinds versie 3.1.0. caller_get_posts is verouderd. Gebruik in plaats daarvan ignore_sticky_posts. in /home/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4661

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Notice: Undefined index: mts_featured_slider in /home/www/wordpress/wp-content/themes/thunderstruck/functions/theme-actions.php on line 162